Magic Hour 
Back to the list

Какво да носите на пътуване с пейзажна фотография

Рационализирайте чантата си за пейзажна фотография - независимо дали шофирате, разхождате се или летите - с помощта на съветите по-долу

Фотографите винаги говорят за най-доброто оборудване за определени фотографски цели - обективи, фотоапарати, аксесоари и т.н. Но какво да кажем за опаковането и носенето на вашето оборудване? За пейзажната фотография често ще трябва да опаковате най-универсалния възможен комплект с много ограничено пространство. Тази статия предоставя няколко съвета за оптимизиране на оборудването, което носите при пътуване с пейзажна фотография.


Пътешествие с кола 

Това е най-лесният случай, защото имате минимални съображения за пространство и тегло. Все още е възможно да се прекалява с екипировката.

Като начало повечето шосейни пътувания включват и малко пешеходно пътуване по пътя, така че със сигурност бих взел комплект, който удобно да нося за известно време на гърба си.  

Ами стативите? Ако имате два статива, вариант за пътуване и някой тежка категория, вземете и двата. Отново имате много място и широк спектър от обекти за снимане.  

Най-голямото предизвикателство е организацията. Ако вземете целия си набор от техника, ще трябва да сте сигурни, че знаете къде е всичко. Това е по-лесно казано, отколкото направено, и това е аргумент за оставяне на част от нещата у дома. 

С течение на времето се развих да предпочитам система с две чанти. Първо, държа цялото си оборудване в една голяма чанта (или дори куфар), внимателно организирана; тази чанта никога не напуска колата. Второ, държа си празна туристическа раница до куфара и добавям към нея вещи, колкото е необходимо за каквото и да е еднодневно пътуване. 

Какво друго е необходимо? Каквото искате - макар че отново ще подчертая, че минимализмът помага дори и при пътуване с кола. Колкото повече оборудване носите, толкова по-лесно е да загубите дребни аксесоари или да се подмамите да вкарате грешни обективи на екскурзията. 

Списък с опаковки 

  • Тяло на фотоапарат. Може и две :) 
  • Всички обективи необходими за добрия кадър. Не носете този стар 55-милиметров f / 1.8 „скъпоценен камък“, само защото се чувствате виновен да го държите на рафта си твърде дълго. Но не икономисвайте нещо, което всъщност ще използвате. 
  • Същото важи и за аксесоарите. Донесете достатъчно, за да покриете разумни ситуации, но не полудявайте. Моето правило - ако не съм го използвал през последните 12 месеца и няма конкретна снимка в ума, където знам, че ще помогне, оставям го у дома. 
  • Две чанти. Една за организация, която ще остане в колата, и една за пренасяне. 
  • Поне една кутия / куфар за туристическо и предпазно оборудване.


Туризъм 

Не винаги ще имате лукса да носите всичко в колата. Понякога е точно обратното - отива на гърба ти или си стои у дома. 

Пешеходният туризъм звучи чудесно за пейзажна фотография и често е така. Но лошото планиране може да превърне блестящата екскурзия в пропусната фотографска възможност или по-лошо. Безопасността на оборудването и храната са по-важни от оборудването на камерата в дългосрочен план.  

Първата стъпка е да разберете колко тежко ще носите и за колко време. Грубо изчисление е, че не трябва да носите повече от 25% от телесното си тегло в раница и по-малко, ако се възстановявате от някакви наранявания. Ето и моята раница по подразбиране: една камера, два леки обектива и статив.

Някои хора ще отрекат, използването на триножник на поход, но аз ги намирам за толкова ценни, че никога не бих се хванал без. Други ще препоръчат повече от една камера, ако вашата не успее, и това е справедливо, но бих направил втората камера възможно най-лека - нещо като камера от серия Ricoh GR III или Sony RX100 от серията. 

За лещите препоръчвам широк ъгъл и телефото, без нищо между тях. Не е наистина нужда от тези на средна фокусни разстояния за повечето приложения, и винаги можете да направите панорама. 

Разумната алтернатива е просто да поставите един обектив, най-вероятно зуум, който преминава от умерено широко до умерено телефото. Току-що се върнах от пътуване, където направих точно това (носех само един обектив, 24-105 мм f / 4) - но обикновено това не е първият ми избор. Колкото и гъвкави да са тези средни фокусни разстояния, аз съм склонен да намирам „средните крайности“ за по-полезни (диапазоните от 18-24 мм и 100-150 мм). Но това съм само аз. 

Така или иначе обектива или лещите, които носите, трябва да са леки, ако изобщо е възможно. Изкопайте 14-24mm f / 2.8 за 18-35mm f / 3.5-4.5 или 14-30mm f / 4. И особено оставете 70-200 мм f / 2.8 у дома, ако имате по-лека алтернатива, дори 85 мм премиер. Страхотният комплект за туризъм е нещо като 20 мм f / 1.8 със 70-300 мм f / 4,5-5,6, сдвоени с една камера и статив с леко до средно тегло. 

Списък с опаковки 

  • Една камера, потенциално с компактна камера за аварийно заснемане. 
  • Две леки лещи, които покриват широко и телефото, като 18-35 мм и 70-200 мм. Или едно средно увеличение като 24-105 мм или 24-120 мм. 
  • Статив. Някои фотографи ще намерят това прекомерно, но аз ги намирам за абсолютно съществени за пейзажната фотография. Колко тежък на статив? Лично аз просто използвам обикновения си комплект (4,3 фунта / 2 кг общо). Но ако имате лек вариант, сега е моментът да го използвате. 
  • Какво ще кажете за туризъм и къмпинг уреди? Зависи от пътуването. Но реалността е, че всички походи са различни. 

Заключение 

Фотографите често мислят за оборудването по отношение на най-добрата композиция за снимане на конкретна снимка и това има смисъл, след като влезете в полето. В зависимост от начина ви на транспорт - шофиране, туризъм, летене или нещо друго - комплектът, който можете да носите, ще се промени, често драстично.

Ще ви оставя с една последна препоръка: Запазете електронна таблица или списък за цялото оборудване, което носите при следващото си пътуване. Избройте всичко , колкото и да е малко. След пътуването се върнете и добавете всичко, което сте забравили, или съоръжения, които не притежавате, което би било хубаво да имате следващия път. Изтрийте или понижете предметите, които носите  без причина. Използвайте същия списък за следващото си пътуване и го актуализирайте във времето. Ще се окажете с доста мощен инструмент за оптимизиране на чантата ви, доколкото е възможно.